Kromě vánočního stromku má každá země i jiné zvyky a tradice. Typické jsou dárky, koledy ale také tradiční vánoční jídla. Jak chutnají Vánoce v jiných zemích se dočtete v článcích na naší stránce https://karacsonyfavilag.hu/cikkek/, https://svijetdrveca.hr/clanci/, a https://lumeabrazilor.ro/articole/.
V maďarské vánoční kuchyni nemůže chybět rybí polévka halászle, zelná polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Před Vánocemi je zvykem tradiční zabíječka, ze které maso se pak podává během vánočních svátků. Takže vepřové maso nesmí chybět na svátečním stole. Samozřejmě nechybí ani sladké koláče a makové pampoušky. Tradiční je koláč zvaný Bejgli, který u nás známe jako štrúdl. Je to závin plněný makovou nebo ořechovou nádivkou. V maďarských domácnostech se během Vánoc nejčastěji objevují nápoje jako víno, pivo ale i tvrdý alkohol jako slivovice.
V Chorvatsku je tradičním pokrmem ryba a to nejčastěji treska, která je zde nazývána Bakalar. Připravuje se různými způsoby používanými v rodině. Typická jídla se mohou v oblastech Chorvatska lišit. V některých částech se připravuje Odojak, což je vepřové maso, jinde zase telecí či krůtí maso. Známé je i Sarme, které se připravuje naplněním zelných listů mletým a uzeným masem. Vánočním dezertem jsou Fritule, kuličky z kynutého těsta, které připomínají naše koblihy. K tradičním nápojům patří víno, pivo a známá pálenka Rakija.
V Rumunsku začínají Vánoce 20. prosince tradiční zabíječkou. Proto na štědrovečerním stole najdeme jídla z vepřového masa jako klobásy, tlačenku a játra. Velmi oblíbená je zelňačka, která se vaří pár dnů předem. Dezertem je nejčastěji koláč Cozonac z kynutého těsta, do kterého mohou být zamíchány rozinky. Pije se sladké nebo polosladké víno, z tvrdého alkoholu slivovice nebo různé likéry.
Stejně jako na Slovensku i v jiných zemích se tradiční vánoční jídla mohou v různých oblastech lišit. Všude je však na Štědrý večer bohatě prostřený stůl se spoustou jídel.